19 Απριλίου 2019

Είναι οι ζωικές πρωτεΐνες καλύτερες από τις φυτικές; Ο μύθος της πλήρους και της ατελούς ή ελλιπούς πρωτεΐνης.


εικόνα:medium.com


Όλες οι πρωτεΐνες στον ανθρώπινο οργανισμό κατασκευάζονται από 22 αμινοξέα. Από τα 22 αμινοξέα που χρησιμοποιεί το σώμα, τα 9 δεν τα παράγει ο οργανισμός μας και πρέπει να τα πάρουμε από τις τροφές. Αυτά ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα. Τα υπόλοιπα 13 ονομάζονται μη απαραίτητα όχι γιατί δεν είναι αναγκαία, αλλά γιατί μπορεί να τα παράγει το ίδιο το σώμα.

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα ενώ οι πρωτεΐνες που προέρχονται από ζωικές τροφές τα περιέχουν. Αυτό έκανε πολλούς να συμπεράνουν ότι οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης είναι ατελείς και χαμηλής βιολογικής αξίας, ενώ οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι πλήρεις και υψηλής βιολογικής αξίας.  
 
Τη δεκαετία του 1970 η Frances Moore Lappe με τη δημοσίευση του βιβλίου της Diet for a Small Planet εισήγαγε τη θεωρία της ατελούς πρωτεΐνης. Εκείνη την εποχή υποστήριζε ότι για να είναι υγιής κάποιος που προσλαμβάνει πρωτεΐνες μόνο από φυτικές πηγές, θα πρέπει να συνδυάζει τις τροφές κατάλληλα για να μπορέσει να πάρει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Μετά από κάποια χρόνια η ίδια απέσυρε αυτό τον ισχυρισμό σαν αναληθή.