05 Οκτωβρίου 2021

Μανιτάρι: Το φρούτο του μύκητα που δημιουργεί πολύτιμη βιταμίνη D.

Φωτογραφία: Terrarium Magazine

Γνωρίζουμε όλοι πως τα μανιτάρια που καταναλώνουμε είναι στην πραγματικότητα μύκητες. Εάν καλλιεργήσουμε ένα μανιτάρι μέσα σε ένα τρυβλίο Πέτρι, μπορούμε να δούμε το πλήρες σχήμα του.

Καταρχάς, παρατηρούμε το κυρίως σώμα του μύκητα που μοιάζει με ιστό και ονομάζεται μυκήλιο. Αυτό που ονομάζουμε μανιτάρι αποτελεί το καρπόσωμα του μύκητα πάνω στο οποίο δημιουργούνται οι σπόροι που θα διασφαλίσουν την αναπαραγωγή του.

Το μανιτάρι, που είναι το ορατό μέρος του μύκητα μιας και ο υπόλοιπος βρίσκεται κάτω από το έδαφος, είναι ουσιαστικά το φρούτο του μύκητα, ο οποίος καρποφορεί συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Το μυκήλιο ζει αρκετά χρόνια ενώ το μανιτάρι από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.

25 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Διατροφισμός στην εποχή της νανοτεχνολογίας, των συμπληρωμάτων διατροφής και των λειτουργικών τροφίμων.


Η απόλυτη επικράτηση του αναγωγισμού στη διατροφική επιστήμη, έχει οδηγήσει στην εξήγηση της σχέσης τροφής – ανθρώπου μόνο με βάση τα επιμέρους συστατικά των τροφών. Ένα ατελείωτο κυνηγητό μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών, έχει μετατρέψει τη διατροφική επιστήμη σε φαρμακολογία και τα θρεπτικά συστατικά σε φάρμακα.

Ο όρος «αναγωγισμός» αποδίδεται στη μέθοδο που ανάγει το σύνθετο και πολύπλοκο σε απλό. Η προσέγγιση αυτή, το να χωρίζουμε δηλαδή ένα σύνολο σε μικρά επιμέρους κομμάτια έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ιατρικής και άλλων επιστημών. Παραδείγματα αναγωγισμού είναι όταν οι κοινωνικές ομάδες ανάγονται σε ανθρώπους (άτομα), οι άνθρωποι αποτελούνται από κύτταρα, τα κύτταρα ανάγονται σε άτομα κ.τ.λ. Στην ιατρική, η μελέτη του ανθρωπίνου σώματος ανάγεται στις επιμέρους λειτουργίες του (μεταβολική, πεπτική, νευρολογική κ.α.). 


Από το 1850 έως σήμερα, η κυρίαρχη επιστημονική αρχή στη διατροφική έρευνα βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον αναγωγισμό και είναι γνωστή ως «Διατροφισμός».