05 Οκτωβρίου 2021

Μανιτάρι: Το φρούτο του μύκητα που δημιουργεί πολύτιμη βιταμίνη D.

Φωτογραφία: Terrarium Magazine

Γνωρίζουμε όλοι πως τα μανιτάρια που καταναλώνουμε είναι στην πραγματικότητα μύκητες. Εάν καλλιεργήσουμε ένα μανιτάρι μέσα σε ένα τρυβλίο Πέτρι, μπορούμε να δούμε το πλήρες σχήμα του.

Καταρχάς, παρατηρούμε το κυρίως σώμα του μύκητα που μοιάζει με ιστό και ονομάζεται μυκήλιο. Αυτό που ονομάζουμε μανιτάρι αποτελεί το καρπόσωμα του μύκητα πάνω στο οποίο δημιουργούνται οι σπόροι που θα διασφαλίσουν την αναπαραγωγή του.

Το μανιτάρι, που είναι το ορατό μέρος του μύκητα μιας και ο υπόλοιπος βρίσκεται κάτω από το έδαφος, είναι ουσιαστικά το φρούτο του μύκητα, ο οποίος καρποφορεί συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Το μυκήλιο ζει αρκετά χρόνια ενώ το μανιτάρι από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.


Το βρώσιμο μανιτάρι

Τα μανιτάρια είναι μια πολύ καλή τροφή για τον άνθρωπο γιατί του παρέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πολλά μέταλλα (π.χ. σελήνιο, κάλιο, χαλκό, ψευδάργυρο). Επίσης τα μανιτάρια φαίνονται να είναι το μόνο μη ζωικό τρόφιμο που αποτελεί φυσική πηγή βιταμίνης D (D2 κυρίως, και λιγότερη D3 και D4).

Να θυμίσουμε ότι κύρια πηγή της βιταμίνης D για το ανθρώπινο σώμα (περίπου το 80-90%) είναι όταν η χοληστερόλη που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα της επιδερμίδας μας, έρχεται σε επαφή με τις UVB ακτίνες του ήλιου. Μια σειρά πολύπλοκων και αλυσιδωτών αντιδράσεων, σε ήπαρ, νεφρούς και άλλους ιστούς τη μετατρέπουν στη δραστική μορφή της, την οποία αξιοποιεί ο οργανισμός για εξαιρετικά σημαντικές λειτουργίες με αξιοθαύμαστο τρόπο. Η αξία της συγκεκριμένης βιταμίνης τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί και υπάγεται πλέον στην κατηγορία των ορμονών.

Πολύ λίγα τρόφιμα είναι καλές πηγές βιταμίνης D, με τα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, σκουμπρί, σολομός και τόνος να είναι οι καλύτερες. Μέτριες πηγές είναι ο κρόκος αβγού και κάποια τυριά, ενώ όπως προαναφέρθηκε η μόνη μη ζωική διατροφική πηγή είναι τα μανιτάρια.

Τα μανιτάρια είναι μύκητες και σε αντίθεση με τα φυτά περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις εργοστερόλης στα κυτταρικά τους τοιχώματα που δρα σαν τη χοληστερόλη, η οποία απαντάται στο ζωικό βασίλειο.  Η εργοστερόλη μετατρέπεται σε προβιταμίνη D2 και μετέπειτα σε βιταμίνη D2 ενώ η χοληστερόλη σε προβιταμίνη D3 και μετά σε D3

Όλες οι μορφές της βιταμίνης D είτε προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο ή τη διατροφική κατανάλωση, ακολουθούν παρόμοια μεταβολικά μονοπάτια (υδροξυλιώσεις) για να σχηματίσουν τη βιολογικά δραστική ορμόνη.

Πολύ ενδιαφέρουσες έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση κάποιων μανιταριών μετά τη συγκομιδή τους σε UVB ακτινοβολία προκαλεί αύξηση συγκέντρωσης της βιταμίνης D2, κάτι που επιβεβαιώνει την πρακτική των παλαιότερων να αφήνουν τα μανιτάρια στον ήλιο πριν τα καταναλώσουν.




Πηγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου