15 Μαρτίου 2019

Χρειαζόμαστε αρκετά λιγότερες πρωτεΐνες στη διατροφή μας από όσες πιστεύουμε…



Η βασική λειτουργία των πρωτεϊνών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι κυρίως η ανάπτυξη του σώματος (αμελητέα στους ενήλικες), η αποκατάσταση τραυματισμών και η αντικατάσταση των φθαρμένων κυττάρων. Ο άνθρωπος τις χρειάζεται στη διατροφή του για να του παρέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν παράγει μόνος του και είναι αναγκαία για τη διατήρηση των μυών, των οστών, του δέρματος και μιας σειράς ορμονών και ενζύμων.

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν πάνω από 10.000 διαφορετικές πρωτεΐνες. Όλες όμως κατασκευάζονται από 22 αμινοξέα (κάποιοι υποστηρίζουν 20). Από τα 22 αμινοξέα που χρησιμοποιεί το σώμα τα 9 (κάποιοι αναφέρουν τα 8) δεν τα παράγει ο οργανισμός μας και πρέπει να τα πάρουμε από τις τροφές. Αυτά ονομάζονται απαραίτητα αμινοξέα. Τα υπόλοιπα 13 (ή 14) ονομάζονται μη απαραίτητα όχι γιατί δεν είναι αναγκαία, αλλά γιατί μπορεί να τα παράγει το ίδιο το σώμα.

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες ένας μέσος υγιής ενήλικας, ο οποίος κάνει σχετικά καθιστική ζωή, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε απαραίτητα αμινοξέα όταν η ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών δεν είναι λιγότερη από το 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνει μέσα σε μια μέρα. Για εκείνους που προτιμούν να υπολογίζουν με γραμμάρια, συστήνεται η κατανάλωση 0,75γρ. πρωτεΐνης για κάθε ένα κιλό σωματικού βάρους.


Για παράδειγμα μια γυναίκα 55 κιλών χρειάζεται 0,75 x 55 = 41γρ. πρωτεΐνης καθημερινά από τη διατροφή της. (Η ανάγκη σε πρωτεΐνες μπορεί να αυξηθεί λίγο για ανθρώπους που αθλούνται συστηματικά και για αυτούς που θέλουν να αυξήσουν το μυϊκό τους όγκο.)

Οι πρωτεΐνες (πιο σωστά τα αμινοξέα) είναι τα δομικά συστατικά όλων των κυττάρων. Από τη στιγμή που ο οργανισμός μας έχει αναπτυχθεί πλήρως, δεν έχουμε πλέον την ίδια ανάγκη από δομικά συστατικά. Είναι ακριβώς το ίδιο με το να χτίζουμε ένα σπίτι. Από τη στιγμή που αυτό χτίστηκε, αν συνεχίζουμε να φέρνουμε τούβλα θα έχουμε πρόβλημα!

Μια καλή ένδειξη ότι οι ενήλικες δεν χρειάζονται μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνες είναι το γεγονός ότι η περιεκτικότητα των πρωτεϊνών στο μητρικό γάλα δε ξεπερνά κατά μέσο όρο το 6% των θερμίδων του. Η βρεφική ηλικία είναι η περίοδος με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στη ζωή ενός ανθρώπου, οπότε το 10% των ημερήσιων θερμίδων ενός μέσου ενήλικα να προέρχεται από τις πρωτεΐνες φαίνεται επαρκές και απόλυτα λογικό.

Το γεγονός ότι χρειαζόμαστε ένα τόσο μικρό ποσοστό πρωτεϊνών στη διατροφή μας πολλούς τους ξαφνιάζει, μιας και έχουμε «εκπαιδευτεί» εντελώς διαφορετικά από το μάρκετινγκ που προωθεί η συγκεκριμένη αγορά που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτό το θέμα. Δυστυχώς λόγω της ύπαρξης τεράστιων εμπορικών συμφερόντων έχει υπερισχύσει ένα καθεστώς ιδιοτελούς διατροφικής εκπαίδευσης, το οποίο βασίζεται στη παραπληροφόρηση και προκαλεί μεγάλη σύγχυση στους καταναλωτές.

Οι πρωτεΐνες τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν το επίκεντρο της υγείας μας, με τις μπάρες πρωτεΐνης, τα πρωτεϊνούχα ροφήματα, τις ενισχυμένες πρωτεϊνικές εκδόσεις βασικών προϊόντων, από δημητριακά μέχρι σούπες, τις σκόνες πρωτεΐνης, τις πρωτεϊνικές υπερτροφές κ.ο.κ, να κυριαρχούν στα ράφια των καταστημάτων.

Ενδιαφέρον έχει ότι η βιομηχανία των πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων είναι μια παγκόσμια αγορά που το 2016 άγγιξε τα 12,4 δις δολάρια, ενώ μέχρι το 2025 υπολογίζεται ότι μόνο η παγκόσμια βιομηχανία βοείου κρέατος θα αγγίζει τα 383 δις δολάρια.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, με έναν μαγικό τρόπο θα χάσουν βάρος, θα αποκτήσουν καλύτερη φόρμα και θα χτίσουν πιο εύκολα μυς. Αυτό είναι κάθε άλλο παρά αλήθεια. Στην πραγματικότητα αυτό που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν τη συνολική θερμιδική τους πρόσληψη ή να θυσιάζουν την πρόσληψη των υπόλοιπων μακροθρεπτικών στοιχείων και κυρίως των υδατανθράκων, τους οποίους το σώμα χρειάζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται μια σχετικά μικρή ποσότητα πρωτεϊνών από τη διατροφή του για να πάρει τα απαραίτητα αμινοξέα και να είναι υγιής. Σε μια τυπική διατροφή του δυτικού κόσμου η οποία καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες ενός υγιούς ατόμου, δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρωτεϊνική ανεπάρκεια. Περιπτώσεις έλλειψης πρωτεΐνης συναντάμε συνήθως στις χώρες στις οποίες οι άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη φαγητού. Αυτοί οι άνθρωποι ουσιαστικά υποσιτίζονται με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρή χρόνια ανεπάρκεια θερμίδων, και κυριολεκτικά να λιμοκτονούν μέχρι θανάτου.



Protein Supplements Market Analysis By Raw Material (Whey, Casein, Pea), By Source, By Product (Protein Powder, Protein Bar, RTD), By Distribution Channel, By Application, And Segment Forecasts, 2018 - 2025

Beef Market Size Worth $383.5 Billion By 2025 | CAGR: 3.1%








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου