19 Μαρτίου 2019

Επικίνδυνη η ασπιρίνη ως μέτρο πρόληψης κατά των καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Διατροφή και τρόπος ζωής, οι μόνοι σύμμαχοι μας.



Οι ανανεωμένες οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (AHA) και του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC) που εκδόθηκαν την περασμένη Κυριακή στη Νέα Ορλεάνη της Αμερικής, βάζουν επίσημα ένα τέλος στην αλόγιστη χορήγηση ασπιρίνης για προληπτικούς λόγους. Μόνο ένας υγιεινός τρόπος ζωής εξασφαλίζει τον κύριο τρόπο πρόληψης κατά της εμφάνισης αθηρωτικής καρδιαγγειακής νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και κολπικής μαρμαρυγής καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής, τονίζουν οι ειδικοί.

Οι καινούργιες συστάσεις ανατρέπουν τις έως τώρα οδηγίες που υιοθετούσαν την καθημερινή λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης, για την πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Η επιτροπή των επιστημόνων συμφώνησε ότι για τους ηλικιωμένους που ανήκουν σε ομάδα χαμηλού κινδύνου και δεν έχουν ιστορικό καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, ο κίνδυνος γαστρεντερικής αιμορραγίας ξεπερνά κάθε όφελος που μπορεί να αφορά στην καρδιά.

“Οι ειδικοί οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί. Η χορήγηση ασπιρίνης θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες πολύ υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο αιμορραγίας”, δήλωσε ο Dr. Roger Blumenthal, ένας από τους επικεφαλής ιατρούς της επιτροπής των επιστημόνων.

Σχεδόν το 80% των καρδιαγγειακών νοσημάτων μπορεί να προληφθεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. Οι καινούργιες κατευθυντήριες γραμμές παρουσιάζουν τη διατροφή βασισμένη σε φυτικές πηγές, όπως η Μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με τη τακτική φυσική δραστηριότητα, σαν τον ακρογωνιαίο λίθο της πρόληψης κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι ειδικοί πιο συγκεκριμένα συστήνουν την αύξηση κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής άλεσης και ψαριού και συμβουλεύουν τη μείωση κατανάλωσης αλατιού, κόκκινου κρέατος, τηγανητών φαγητών, επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων υδατανθράκων και τεχνητών γλυκαντικών.

Όσον αφορά τη φυσική δραστηριότητα, συνιστούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση (γρήγορο περπάτημα, κολύμπι, χορός ή ποδηλασία), ή 75 λεπτά την εβδομάδα υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα. Σημειώνουν ότι ακόμα και 10 λεπτά έντονης δραστηριότητας μπορεί να συμβάλουν σημαντικά.

Τέλος πολύ σημαντική είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, με την απώλεια βάρους για υπέρβαρους και παχύσαρκους να κρίνεται απαραίτητη, όπως επίσης και αποφυγή καπνίσματος ή ατμίσματος. 



Credit: Roger Blumenthal




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου