22 Οκτωβρίου 2018

Το όξινο σώμα είναι πρόσφορο έδαφος για ασθένειες


Ορισμοί:

Οξεοβασική ισορροπία = Το σύνολο των μηχανισμών του οργανισμού για τη διατήρηση σταθερού του pΗ ως απάντηση σε κάθε «βλαπτικό» ερέθισμα.

pH = μέτρο οξύτητας ή βασικότητας (αλκαλικότητας) μιας ουσίας

Κλίμακα pH = κλίμακα μέτρησης οξύτητας ή αλκαλικότητας

Όξινο
Ουδέτερο
Αλκαλικό
1
7
14


Μια από τις πιο σημαντικές ισορροπίες  που καλείται να διατηρήσει ο ανθρώπινος οργανισμός  είναι η οξεοβασική ισορροπία. Το σώμα μας πρέπει να διατηρεί ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον για να είμαστε ζωντανοί και υγιείς. Η φύση του ανθρώπου είναι αλκαλική γιατί το σώμα λειτουργεί σωστά σε ελαφρώς αλκαλικό περιβάλλον (pH 7,0 – 8,0).

To αίμα πρέπει να διατηρήσει το pH του στο 7,3 - 7.45. Αν γίνει λίγο πιο όξινο ή πιο αλκαλικό, επέρχεται θάνατος. Για αυτό το λόγο όλοι οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί του οργανισμού προσπαθούν να διατηρήσουν συνεχώς την οξεοβασική του ισορροπία.

Όταν το αίμα γίνεται όξινο, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη οξείας ή χρόνιας  ασθένειας. Όλες οι εκφυλιστικές νόσοι καθώς και όλες αυτές που προκαλούνται από μικροοργανισμούς χρειάζονται όξινο περιβάλλον για να αναπτυχθούν. 

Όσο πιο όξινα μετατρέπονται τα κύτταρα, τόσο περισσότερο άρρωστος είναι και αισθάνεται κάποιος.

14 Οκτωβρίου 2018

Γιατί η ζάχαρη είναι τοξική για τον άνθρωπο;


Η ζάχαρη είναι άλλο ένα από τα θέματα για το οποίο προκαλείται αρκετή σύγχυση, μέχρι και στις μέρες μας.

H ζάχαρη είναι το ίδιο πράγμα με τα σάκχαρα;
Τι προκαλεί στον οργανισμό η κατανάλωσή της;
Είναι ίδια η ζάχαρη που αγοράζουμε με αυτήν που περιέχουν τα φρούτα;
Έχω ζάχαρο, μπορώ να τρώω φρούτα;
Τελικά είναι καλό να τρώμε σάκχαρα ή πρέπει να τα περιορίσουμε;

Όλα αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που προκύπτουν ακούγοντας και διαβάζοντας πληροφορίες από ειδικούς και μη, σχετικά με τη ζάχαρη και τα σάκχαρα γενικώς.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα όμως με την σειρά.

10 Οκτωβρίου 2018

Τα φυτοφάρμακα μια απο τις κύριες αιτίες της έξαρσης της παγκόσμιας νοσηρότητας

Αισίως έχουμε φτάσει στο 2018 μ.Χ με την τεχνολογία να έχει εξελιχθεί ραγδαία, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες και να συνοδεύει πλέον σχεδόν όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Παρόμοια εξέλιξη έχουν υποστεί η ιατρική και η φαρμακολογία, σημειώνοντας αλματώδη πρόοδο και αυτές. Σε αυτήν την πρόοδο οφείλεται και το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να καταπολεμήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό τις μολυσματικές ασθένειες κυρίως στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Μετά το 1945, όταν ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη, μπορέσαμε επιτέλους να ελέγξουμε τις τεράστιες επιδημίες που εξαπλώνονταν μέχρι τότε και αφάνιζαν εκατόμβες ανθρώπων. Αυτές οι επιδημίες αφορούσαν μολυσματικές και λοιμώδεις νόσους, οι οποίες ήταν συνέπεια των κακών συνθηκών διαβίωσης και προέρχονταν κατά κύριο λόγο από βακτήρια, μύκητες και ιούς. Οφείλονταν σε φυσικά αίτια δηλαδή.

Δυστυχώς παρ' όλη την ανάπτυξη και πρόοδο των επιστημών, η ανθρωπότητα στις μέρες μας έχει έρθει αντιμέτωπη με ένα παράδοξο και οξύμωρο γεγονός.

Γιατί αρρωσταίνουμε;

Οκτώβριος 2013

Το Εγχειρίδιο Ιατρικής Φυσιολογίας του Arthur C. Guyton, M.D. - ίσως το πιο αναγνωρισμένο βιβλίο της ανθρώπινης φυσιολογίας - δηλώνει: "η ρύθμιση της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου (pH ή οξεοβασική ισορροπία) είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ομοιόστασης. Ομοιόσταση είναι η δυνατότητα και η τάση ενός οργανισμού να διατηρεί την εσωτερική του ισορροπία με τη ρύθμιση φυσιολογικών διαδικασιών.

Ορισμοί:
pH = μέτρο οξύτητας ή βασικότητας (αλκαλικότητας) μιας ουσίας
Κλίμακα ph = κλίμακα μέτρησης οξύτητας ή αλκαλικότητας

Όξινο
Ουδέτερο
Αλκαλικό
1
7
14

Όλες οι χημικές διαδικασίες έχουν ένα ιδανικό pH με το οποίο είναι πιο αποδοτικές. Για παράδειγμα το σώμα λειτουργεί καλύτερα με την εσωτερική του χημεία να είναι ελαφρώς αλκαλική (pH 7 - 8). To pH του αίματος είναι ακόμα πιο συγκεκριμένο:

pH αίματος 7,4 = φυσιολογικό          7,2 = θάνατος

Η εσωτερική χημεία του σώματος μας μπορεί μόνο να λειτουργήσει σε αλκαλικό περιβάλλον. Το αίμα πρέπει να διατηρήσει ένα pH 7,4. Αν πέσει κάτω από αυτό, στο 7,2 πεθαίνουμε.

Η πρωτεΐνη, το χρηματιστήριο και η χρόνια τοξιναιμία

Οκτώβριος 2013

Η πρωτεΐνη είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο θρεπτικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Ακόμα στις μέρες μας υπάρχουν ερωτήματα και παραπληροφόρηση όπως πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε καθημερινά, πόση καταναλώνουμε στην ουσία, για ποιόν λόγο πρέπει να προσλαμβάνουμε αυτό το συστατικό (δηλαδή ποιες οι λειτουργίες της πρωτεΐνης στον οργανισμό), και πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η υπερβολική πρόσληψη. Αυτό αποδεικνύει το χαρακτήρα του σύγχρονου ιατρικού και διατροφικού κατεστημένου που αργεί χαρακτηριστικά να δεχτεί, οποιαδήποτε επιστημονικά στοιχεία είναι αντίθετα με το καθεστώς της ιδιοτελούς διατροφικής εκπαίδευσης, που προωθείται από μεγάλα εμπορικά συμφέροντα κυρίως τις βιομηχανίες κρέατος και γάλακτος. Ο μέσος άνθρωπος διδάσκεται ανακριβώς ότι πρέπει να καταναλώνει κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά για να πάρει την απαραίτητη υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και καταλήγει τελικά στο να καταναλώνει υψηλότερα ποσοστά λίπους και να γεμίζει το έντερό του με άπεπτες ουσίες!

Ο τρόπος σκέψης και η "πληροφόρηση" βλάπτουν σοβαρά την υγεία των Ελλήνων

Οκτώβριος 2013

Σαν χώρα είμαστε πιο παχύσαρκοι από ποτέ και συνεχίζουμε την ανοδική πορεία. Έχουμε κερδίσει το αρνητικό ρεκόρ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφοντας ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ελλήνων 42%! Το πιο σημαντικό και θλιβερό είναι πως και τα ελληνόπουλα έχουν τη δική τους πρωτιά με περισσότερα από 4 στα 10 να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα (ποσοστό που φτάνει το 44%, εκ των οποίων το 11,2% είναι παχύσαρκα).

Παρόλα αυτά, είμαστε άξιοι πρεσβευτές της ξακουστής μεσογειακής διατροφής του "παν μέτρον άριστον". Τα τελευταία χρόνια έχουμε εισάγει επιτυχώς και τη σύγχρονη αμερικανική διατροφική κουλτούρα, συμμετέχοντας σε έναν παραλογισμό χιλιάδων προϊόντων και σκευασμάτων που διαφημίζονται ως τρόφιμα κατάλληλα για τον άνθρωπο, μετατρέποντας τους περισσότερους έλληνες εθισμένους σε χημικές ουσίες που ούτε καν φαντάζονται. Μετά όλοι ψάχνουμε μαζί να βρούμε την αιτία και τη λύση για τη παχυσαρκία.

Γιατί τρώμε και ποιά είναι η πραγματική τροφή για τον άνθρωπο;

Οκτώβριος 2013

Το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να μας κρατάει ζωντανούς και υγιείς υπό την προϋπόθεση ότι το ταΐζουμε με τη πραγματική τροφή για την οποία είμαστε σχεδιασμένοι από τη φύση να καταναλώνουμε. Πραγματική τροφή θεωρείται εκείνη που είναι συμβατή με το ανθρώπινο σώμα και συμμετέχει στην ενίσχυση της υγείας και τη διατήρηση της ζωής. Δεν παίρνει τίποτα από το σώμα και δεν περιέχει κάτι το οποίο να είναι μη χρησιμοποιήσιμο, επιβλαβές ή τοξικό για εκείνο.
Η πραγματική τροφή για μας έχει καθοριστεί από τη φύση ως εξής:
  •    Κάτι βρώσιμο το οποίο έχει φυτρώσει στη φύση.
  •    Μπορεί να φαγωθεί χωρίς να έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία.
  •    Προέρχεται από τη φύση σαν μια πλήρης συσκευασία, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται το σώμα για να την επεξεργαστεί και να την αφομοιώσει.
Για να θεωρηθεί από το σώμα ως πλήρης συσκευασία, η τροφή πρέπει να περιέχει: