10 Οκτωβρίου 2018

Η πρωτεΐνη, το χρηματιστήριο και η χρόνια τοξιναιμία

Οκτώβριος 2013

Η πρωτεΐνη είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο θρεπτικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Ακόμα στις μέρες μας υπάρχουν ερωτήματα και παραπληροφόρηση όπως πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε καθημερινά, πόση καταναλώνουμε στην ουσία, για ποιόν λόγο πρέπει να προσλαμβάνουμε αυτό το συστατικό (δηλαδή ποιες οι λειτουργίες της πρωτεΐνης στον οργανισμό), και πόσα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει η υπερβολική πρόσληψη. Αυτό αποδεικνύει το χαρακτήρα του σύγχρονου ιατρικού και διατροφικού κατεστημένου που αργεί χαρακτηριστικά να δεχτεί, οποιαδήποτε επιστημονικά στοιχεία είναι αντίθετα με το καθεστώς της ιδιοτελούς διατροφικής εκπαίδευσης, που προωθείται από μεγάλα εμπορικά συμφέροντα κυρίως τις βιομηχανίες κρέατος και γάλακτος. Ο μέσος άνθρωπος διδάσκεται ανακριβώς ότι πρέπει να καταναλώνει κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά για να πάρει την απαραίτητη υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και καταλήγει τελικά στο να καταναλώνει υψηλότερα ποσοστά λίπους και να γεμίζει το έντερό του με άπεπτες ουσίες!

Η βασική λειτουργία των πρωτεϊνών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι κυρίως η ανάπτυξη (αμελητέα στους ενήλικες), η αποκατάσταση τραυματισμών και η αντικατάσταση των φθαρμένων κυττάρων. Θεωρητικά, έχοντας στη διάθεση μας τις έρευνες και τις παρατηρήσεις του τελευταίου αιώνα θα έπρεπε να γνωρίζουμε αρκετά καλά πλέον ποια είναι τα θρεπτικά φαγητά για τον άνθρωπο.Οι επίσημες διατροφικές οδηγίες για τις πρωτεΐνες είναι πολύ γενικές και κυμαίνονται από 10 – 35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να καταναλώσουμε πάνω από 20% των συνολικών μας θερμίδων από πρωτεΐνες και θα το εξηγήσουμε σε άλλο κεφάλαιο.

Ανεξάρτητα από τη πλύση εγκεφάλου που δεχόμαστε για δεκαετίες από τις μεγάλες βιομηχανίες οι οποίες συνηθίζουν να χρηματοδοτούν τη ¨διατροφική εκπαίδευση¨ έχοντας στο πλευρό τους κάποια ξεπερασμένα ζωικά πειράματα με αρουραίους (οι αρουραίοι φυσικά διαφέρουν κατά πολύ από τον ανθρώπινο οργανισμό), εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε μια σχετικά μικρή ποσότητα πρωτεϊνών για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Το ότι το ανθρώπινο μητρικό γάλα παρέχει μόνο το 6% των συνολικών του θερμίδων από πρωτεΐνες στο νεογέννητο βρέφος, θα έπρεπε να είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι ενήλικες σίγουρα δε χρειάζονται πολύ παραπάνω, μιας και ένα βρέφος με τον ιδιαίτερα μεγάλο ρυθμό ανάπτυξής του έχει τις μεγαλύτερες πρωτεϊνικές απαιτήσεις από όλες τις άλλες ηλικίες.

Οι πρωτεΐνες (πιο σωστά τα αμινοξέα) είναι τα δομικά συστατικά όλων των κυττάρων. Από τη στιγμή που ο οργανισμός μας έχει αναπτυχθεί πλήρως, δεν έχουμε πλέον την ίδια ανάγκη από δομικά συστατικά. Είναι ακριβώς το ίδιο με το να χτίζουμε ένα σπίτι. Από τη στιγμή που αυτό χτίστηκε, αν συνεχίζουμε να φέρνουμε τούβλα θα έχουμε πρόβλημα! Η υπερβολική πρωτεΐνη στους ενήλικες βάζει τον οργανισμό σε μία συνεχή κατάσταση τοξικότητας που καταλήγει σε χρόνια τοξιναιμία, η οποία είναι η κύρια αιτία των περισσότερων σύγχρονων διαταραχών και ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου