10 Οκτωβρίου 2018

Γιατί τρώμε και ποιά είναι η πραγματική τροφή για τον άνθρωπο;

Οκτώβριος 2013

Το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να μας κρατάει ζωντανούς και υγιείς υπό την προϋπόθεση ότι το ταΐζουμε με τη πραγματική τροφή για την οποία είμαστε σχεδιασμένοι από τη φύση να καταναλώνουμε. Πραγματική τροφή θεωρείται εκείνη που είναι συμβατή με το ανθρώπινο σώμα και συμμετέχει στην ενίσχυση της υγείας και τη διατήρηση της ζωής. Δεν παίρνει τίποτα από το σώμα και δεν περιέχει κάτι το οποίο να είναι μη χρησιμοποιήσιμο, επιβλαβές ή τοξικό για εκείνο.
Η πραγματική τροφή για μας έχει καθοριστεί από τη φύση ως εξής:
  •    Κάτι βρώσιμο το οποίο έχει φυτρώσει στη φύση.
  •    Μπορεί να φαγωθεί χωρίς να έχει υποστεί κανενός είδους επεξεργασία.
  •    Προέρχεται από τη φύση σαν μια πλήρης συσκευασία, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται το σώμα για να την επεξεργαστεί και να την αφομοιώσει.
Για να θεωρηθεί από το σώμα ως πλήρης συσκευασία, η τροφή πρέπει να περιέχει:

  •          Νερό
  •          Οργανικά ένζυμα (βιταμίνες)
  •          Οργανικά μέταλλα
  •          Γλυκόζη
  •          Αμινοξέα
  •          Λιπαρά οξέα

Αν κάποιο από αυτά λείπει τότε η τροφή δε μπορεί να ονομαστεί πλήρης και να θεωρηθεί συμβατή με το ανθρώπινο σώμα.

Η φύση μας παρέχει τη πραγματική τροφή η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα προαναφερθέντα μέρη που χρειαζόμαστε. Αν η τροφή υποστεί οποιουδήποτε είδους επεξεργασία - έχει μαγειρευτεί ή έχει αλλοιωθεί με άλλες τεχνικές με αποτέλεσμα να μειωθούν μέχρι και να εξαφανιστούν τα παραπάνω συστατικά – δεν είναι πραγματική τροφή όσον αφορά τη βιολογία του ανθρώπινου σώματος.

Το φυτικό βασίλειο χρησιμοποιεί ήλιο, διοξείδιο του άνθρακα, οξυγόνο, νερό και ανόργανα μέταλλα σε μια διαδικασία που ονομάζεται φωτοσύνθεση για να τραφεί και να αναπτυχθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ένα ζωντανό φυτό που αποτελεί τροφή για τα ζώα.

Το ζωικό βασίλειο δεν έχει την ικανότητα της φωτοσύνθεσης οπότε στηρίζεται στο φυτικό για να του παρέχει τροφή.

Οποιουδήποτε είδους επεξεργασία σε ένα φυσικό τρόφιμο (π.χ. παστερίωση, μαγείρεμα, προσθήκη συντηρητικών κ.α.) σπάει τους δεσμούς μεταξύ των συστατικών της τροφής και των συνδεδεμένων ενζύμων, καθώς και καταστρέφει τα ένζυμα. Το αποτέλεσμα είναι ανόργανα ή μετουσιωμένα συστατικά και συνεπώς ανόργανη νεκρή τροφή.

Ένα ένζυμο πρέπει καταρχήν να είναι ζωντανό και στη συνέχεια να είναι συνδεδεμένο με το μέταλλο ή τη βιταμίνη για να μπορέσει το σώμα να τα αφομοιώσει όλα μαζί. Το ένζυμο λειτουργεί σαν «διαβατήριο» για να μπουν τα παραπάνω συστατικά μέσα στα κύτταρα κι έπειτα βοηθούν τα κύτταρα να τα αφομοιώσουν. Τα ένζυμα δηλαδή είναι συστατικά που βοηθούν το σώμα να αξιοποιήσει με επάρκεια τις τροφές με κύριο σκοπό πάντα τη διατήρηση της ζωής.

Τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν ωμά, χωρίς καμία επεξεργασία είναι ζωντανά και συνεπώς παράγουν ζωή στο σώμα. Είναι το γεγονός ότι διατηρούν άθικτα τα ένζυμά τους, που τα κάνει οργανικά.

Ένα παράδειγμα ανόργανης ουσίας είναι το επιτραπέζιο αλάτι. Αποτελείται μόνο από νάτριο και χλώριο. Δεν έχει ένζυμα κι έτσι το σώμα δε μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Οι οργανισμοί μας δε μπορούν να συνάψουν ένζυμα σε ανόργανες ουσίες παρά μόνο με μεγάλο κόστος. Μόνο το φυτικό βασίλειο όπως προαναφέρθηκε μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, έχει τη δυνατότητα να συνδέει ένζυμα με ανόργανες ουσίες και να τα μετατρέπει σε ζωντανά ή οργανικά.

Όσο πιο πολύ επεξεργαζόμαστε ένα τρόφιμο, τόσο αυτό χάνει τη θρεπτική του αξία. Τα ζωντανά φαγητά είναι οργανικά ενώ τα επεξεργασμένα ανάλογα το βαθμό επεξεργασίας, μπορεί να είναι κι εντελώς ανόργανα, δηλαδή νεκρά τρόφιμα.




Ωμά και πλήρη (ολόκληρα)
Για αποχυμωμένα συστήνεται άμεση κατανάλωση μιας και όταν το δέρμα των φρούτων και των λαχανικών σπάει, το οξυγόνο που εισέρχεται ενώνεται με τα ένζυμα και τα σκοτώνει (οξείδωση)


Αφυδατωμένα ή Αποξηραμένα
Αποξηραμένα χωρίς πρόσθετα και χημικές ουσίες.
Χάνεται το 2-5% της θρεπτικής αξίας. Κάποιοι συσκευασμένοι ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα περιέχουν και πρόσθετες ουσίες.


Παγωμένα
Τα πρόσφατα κομμένα που παγώνονται αμέσως χάνουν το 5-30% της θρεπτικής τους αξίας.


Μαγειρεμένα στον ατμό
Χάνεται το 15-60% της θρεπτικής αξίας. (Μαγειρεμένο στον ατμό είναι για παράδειγμα το μπρόκολο που παραμένει τριζάτο)


Μαγειρεμένα
Ψημένα, βραστά, ψητά σε σχάρα - γκριλ, μαγειρεμένα στον ατμό πάρα πολύ (το μπρόκολο είναι μαλακό-λιώμα), σπιτικά κονσερβοποιημένα χάνουν το 40-100% ανάλογα με τη διάρκεια της επεξεργασίας.


Ξαναζεσταμένα περισσεύματα σε φούρνο μικροκυμάτων


   Χάνεται το 90-99% της θρεπτικής αξίας
Κονσερβοποιημένα τρόφιμα του εμπορίου, τηγανισμένα τρόφιμα, τρόφιμα με πρόσθετες ουσίες (συντηρητικά)
Έχουν χάσει όχι μόνο το 100% της θρεπτικής τους αξίας αλλά τους έχουν προστεθεί και τοξίνες.



ΠίνακαςΣχετικός βαθμός συνολικής θρεπτικής απώλειας ανάλογα με το είδος επεξεργασίας.
Real food, stress and health, Dr. Joel Robbins

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου