10 Οκτωβρίου 2018

Γιατί αρρωσταίνουμε;

Οκτώβριος 2013

Το Εγχειρίδιο Ιατρικής Φυσιολογίας του Arthur C. Guyton, M.D. - ίσως το πιο αναγνωρισμένο βιβλίο της ανθρώπινης φυσιολογίας - δηλώνει: "η ρύθμιση της συγκέντρωσης ιόντων υδρογόνου (pH ή οξεοβασική ισορροπία) είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ομοιόστασης. Ομοιόσταση είναι η δυνατότητα και η τάση ενός οργανισμού να διατηρεί την εσωτερική του ισορροπία με τη ρύθμιση φυσιολογικών διαδικασιών.

Ορισμοί:
pH = μέτρο οξύτητας ή βασικότητας (αλκαλικότητας) μιας ουσίας
Κλίμακα ph = κλίμακα μέτρησης οξύτητας ή αλκαλικότητας

Όξινο
Ουδέτερο
Αλκαλικό
1
7
14

Όλες οι χημικές διαδικασίες έχουν ένα ιδανικό pH με το οποίο είναι πιο αποδοτικές. Για παράδειγμα το σώμα λειτουργεί καλύτερα με την εσωτερική του χημεία να είναι ελαφρώς αλκαλική (pH 7 - 8). To pH του αίματος είναι ακόμα πιο συγκεκριμένο:

pH αίματος 7,4 = φυσιολογικό          7,2 = θάνατος

Η εσωτερική χημεία του σώματος μας μπορεί μόνο να λειτουργήσει σε αλκαλικό περιβάλλον. Το αίμα πρέπει να διατηρήσει ένα pH 7,4. Αν πέσει κάτω από αυτό, στο 7,2 πεθαίνουμε.

Σε κατάσταση υγείας, τα κύτταρα του σώματος είναι αλκαλικά. Ενώ σε κατάσταση ασθένειας, το pH των κυττάρων είναι κάτω από 7. Όσο πιο όξινα γίνονται τα κύτταρα, τόσο πιο άρρωστοι είμαστε κι αισθανόμαστε. Τα κύτταρα δε θα πεθάνουν μέχρι το pH τους να φτάσει περίπου στο 3,5.

Ο οργανισμός μας παράγει οξύ ως υποπροϊόν του φυσιολογικού του μεταβολισμού. Είναι δηλαδή αποτέλεσμα του οργανισμού μας, ο οποίος χρησιμοποιεί αλκαλικά για να παραμείνει ζωντανός. Δεδομένου ότι οι οργανισμοί μας δεν μπορούν να παράγουν αλκαλικά, πρέπει να τους τα παρέχουμε από μια εξωτερική πηγή, για να αποφύγουμε να γίνουμε όξινοι και να πεθάνουμε.

Τα τρόφιμα είναι ο τρόπος αναπλήρωσης των αλκαλικών στο σώμα. Ο κύριος καθοριστικός παράγοντας των αλκαλικών είναι τα οργανικά μέταλλα. Μπορούμε να εξισώσουμε τα οργανικά μέταλλα με τα αλκαλικά για καλύτερη κατανόηση. Τα τρόφιμα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, όξινα και αλκαλικά. Αυτό προκύπτει από τον τύπο της τέφρας που αφήνει μια τροφή (που σημαίνει ο τύπος του υπολείμματος που παραμένει μετά τη πέψη κι επεξεργασία της τροφής). Είναι όξινη ή αλκαλική; Εάν υπάρχει όξινο υπόλειμμα (ανόργανα οξέα), το σώμα πρέπει να εξουδετερώσει το οξύ για να προστατέψει το αίμα από το να γίνει όξινο. Το οξύ εξουδετερώνεται με αλκαλικά.

Ιδανικά υπάρχουν αρκετά αλκαλικά στη διατροφή για να γίνει αυτό. Εάν όμως δεν υπάρχουν, το σώμα πρέπει να εξάγει αλκαλικά από τα κύτταρά του για να εξουδετερώσει το οξύ. Αυτό φυσικά, αναγκάζει τα κύτταρα να μετατραπούν σε όξινα και επομένως ασθενή. Επειδή ο οργανισμός μας είναι μια αλκαλική οντότητα, προκειμένου να διατηρηθεί η υγεία, η πλειοψηφία της διατροφής μας πρέπει να αποτελείται από τρόφιμα που αφήνουν αλκαλική τέφρα.

Μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς ακολουθώντας μια διατροφή που είναι κατά 70-80% αλκαλική και 20-30% όξινη. Όσο πιο αλκαλική τόσο καλύτερα. Εάν γίνουμε πάρα πολύ αλκαλικοί τρώγοντας στη πλειοψηφία αλκαλικά τρόφιμα, θα χάσουμε την όρεξή μας και θα θέλουμε να απέχουμε από τη κατανάλωση τροφής. Στη διάρκεια αυτής της αποχής τα φυσιολογικά όξινα μεταβολικά υποπροϊόντα θα επαναφέρουν το pH του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Είναι πολύ ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι κάποιες τροφές, οι οποίες ανήκουν στη κατηγορία των πραγματικών και κατάλληλων τροφών για τον άνθρωπο, αφήνουν όξινη τέφρα σαν υπόλειμμα. Αυτός προφανώς είναι ο τρόπος της φύσης να διατηρεί ισορροπία, και να διασφαλίζει ότι ο καταναλωτής πραγματικών τροφίμων δε γίνεται υπερβολικά αλκαλικός ώστε να σταματήσει να σιτίζεται. Επίσης πρέπει να σημειωθεί, ότι το όξινο περιεχόμενο αυτών των πραγματικών τροφών που αφήνουν όξινη τέφρα, είναι πολύ χαμηλό και επίσης περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα.

Παρακάτω ακολουθούν δύο ενδεικτικές λίστες τροφών που αφήνουν όξινο ή αλκαλικό υπόλειμμα τέφρας. Τα τρόφιμα στη κατηγορία της όξινης τέφρας παρατίθενται κατά σειρά από το λιγότερο όξινο στο περισσότερο όξινο και στη κατηγορία της αλκαλικής τέφρας από το πιο αλκαλικό έως στο λιγότερο.

Όξινη τέφρα
  • Μερικά ωμά φρούτα και λαχανικά (π.χ. μούρα, δαμάσκηνα, χουρμάδες, γλυκό κολοκύθι)
  • Ολόκληρα δημητριακά - μαγειρεμένα
  • Πολύ μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, αυγά, γάλα κτλ)
  • Ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά
  • Λευκό κρέας (ψάρια, πουλερικά, πτηνά) είτε είναι ωμό, μέτρια ψημένο, καλοψημένο
  • Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί κτλ) είτε είναι ωμό, μέτρια ψημένο, καλοψημένο
  • Χορταρικά, καρυκεύματα, αρτύματα, πικάντικα τρόφιμα (πχ σκόρδο, καυτερή πιπεριά, κρεμμύδι, αγριοράπανο)
  • Τηγανισμένα τρόφιμα, καφές, τσάι, αλάτι, αλκοόλ
  • Φάρμακα, ναρκωτικές ουσίες, καπνός

Αλκαλική τέφρα
  • Ωμά φρούτα
  • Παγωμένα - αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά
  • Ελαφρώς βρασμένα στον ατμό φρούτα και λαχανικά
  • Ωμοί ξηροί καρποί
  • Βλαστημένα δημητριακά


Real Food, Stress and Health - by Dr. Robbins

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου