22 Οκτωβρίου 2018

Το όξινο σώμα είναι πρόσφορο έδαφος για ασθένειες


Ορισμοί:

Οξεοβασική ισορροπία = Το σύνολο των μηχανισμών του οργανισμού για τη διατήρηση σταθερού του pΗ ως απάντηση σε κάθε «βλαπτικό» ερέθισμα.

pH = μέτρο οξύτητας ή βασικότητας (αλκαλικότητας) μιας ουσίας

Κλίμακα pH = κλίμακα μέτρησης οξύτητας ή αλκαλικότητας

Όξινο
Ουδέτερο
Αλκαλικό
1
7
14


Μια από τις πιο σημαντικές ισορροπίες  που καλείται να διατηρήσει ο ανθρώπινος οργανισμός  είναι η οξεοβασική ισορροπία. Το σώμα μας πρέπει να διατηρεί ένα πολύ συγκεκριμένο περιβάλλον για να είμαστε ζωντανοί και υγιείς. Η φύση του ανθρώπου είναι αλκαλική γιατί το σώμα λειτουργεί σωστά σε ελαφρώς αλκαλικό περιβάλλον (pH 7,0 – 8,0).

To αίμα πρέπει να διατηρήσει το pH του στο 7,3 - 7.45. Αν γίνει λίγο πιο όξινο ή πιο αλκαλικό, επέρχεται θάνατος. Για αυτό το λόγο όλοι οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί του οργανισμού προσπαθούν να διατηρήσουν συνεχώς την οξεοβασική του ισορροπία.

Όταν το αίμα γίνεται όξινο, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη οξείας ή χρόνιας  ασθένειας. Όλες οι εκφυλιστικές νόσοι καθώς και όλες αυτές που προκαλούνται από μικροοργανισμούς χρειάζονται όξινο περιβάλλον για να αναπτυχθούν. 

Όσο πιο όξινα μετατρέπονται τα κύτταρα, τόσο περισσότερο άρρωστος είναι και αισθάνεται κάποιος.


Αν τα κύτταρα παρεκκλίνουν υπερβολικά προς το όξινο, τότε μειώνονται τα επίπεδα οξυγόνου και σταματά ο μεταβολισμός τους. Δηλαδή πεθαίνουν.

Ο οργανισμός μας παράγει οξύ ως υποπροϊόν του φυσιολογικού του μεταβολισμού σαν αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης και καύσης των αλκαλικών που χρειάζεται για να παραμείνει ζωντανός. Αυτά τα αλκαλικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να ζήσει και να μας προστατέψει από το να γίνουμε όξινοι και να πεθάνουμε, δεν μπορεί να τα παράγει ο ίδιος και πρέπει να τα πάρει από κάποια εξωτερική πηγή.

Τα τρόφιμα είναι η βασική πηγή από την οποία το σώμα αναπληρώνει τα αλκαλικά του. Αν στη διατροφή του ανθρώπου υπάρχουν πολλά τρόφιμα που αφήνουν αλκαλική τέφρα, αρκετή ώστε να εξουδετερώσει το οξύ που παράγεται, έχει καλώς. Αν όμως δεν υπάρχουν, το σώμα θα πρέπει να αντλήσει αλκαλικά με διάφορους μηχανισμούς από τα κύτταρά του για να εξουδετερώσει το οξύ. Έτσι δυστυχώς τα κύτταρα καταλήγουν να γίνονται όξινα και ασθενή.

Αυτή είναι μια διαδικασία που ονομάζεται ρύθμιση (buffering), την οποία έχει εξελίξει ο ανθρώπινος οργανισμός με σκοπό να προστατεύεται.

Για να γίνει περισσότερο κατανοητό θα χρησιμοποιήσουμε το γνωστό παράδειγμα της κόκα κόλας:

Ένα μπουκάλι κόκα κόλας σε 40 λίτρα νερού μειώνει το pH από 7,8 σε 4,6 αμέσως. Όταν εμείς πιούμε ένα μπουκάλι κόκα κόλας, το αίμα μας (5 λίτρα περίπου) αποτρέπει αυτή τη καταστροφική συνέπεια με αυτή τη ρύθμιση που περιγράψαμε, η οποία έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας του pH του οργανισμού μας.

Όταν το σώμα μας επιβαρύνεται συνεχώς να ρυθμίζει την οξύτητα όλων των επεξεργασμένων τροφών, εξαντλεί όλα τα αποθέματά του σε μέταλλα, ένζυμα και βιταμίνες για να απαλλάξει το σώμα από τα άπεπτα χημικά που εσφαλμένα αποκαλούνται τροφές.

Τα μέταλλα, τα ένζυμα και οι βιταμίνες του οργανισμού θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τις φυσιολογικές λειτουργίες της ζωής, να θρέφουν και να αναπλάθουν τα κύτταρα και εντέλει το σώμα. Όχι να προσπαθούν συνέχεια να ισορροπήσουν την υπερίσχυση των οξέων από τις λάθος τροφές.

Όλες οι φάσεις της πέψης εξαρτώνται συνολικά από μια λεπτή οξεοβασική ισορροπία.

Η επένδυση του στομάχου για παράδειγμα πρέπει να είναι αλκαλική προκειμένου να εξουδετερώσει τα όξινα χωνευτικά ένζυμα και να προστατευτεί. Όταν το pH του αίματος είναι όξινο, η ισορροπία αυτή χαλάει και πολλά ένζυμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η πέψη και τα τρόφιμα να παραμένουν στο γαστρεντερικό σωλήνα άπεπτα.

Έτσι δημιουργείται ο εξής φαύλος κύκλος:

Το όξινο περιβάλλον προκαλεί μείωση των αλκαλικών στο σώμα που με τη σειρά του οδηγεί στη μειωμένη ενζυμική δραστηριότητα – παραγωγή, η οποία αναγκάζει τα τρόφιμα να παραμένουν στη πεπτική οδό και να σαπίζουν.

Αυτή η συσσώρευση άπεπτων τροφίμων στο γαστρεντερικό μας σύστημα δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία απορρόφησης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και νερού. Το σώμα δεν αναπληρώνει απαραίτητα οργανικά στοιχεία, του λείπουν θρεπτικά συστατικά και αρχίζει να γίνεται αδύναμο σε όλες τις λειτουργίες του. Καθίσταται λοιπόν πλήρως επιρρεπές σε εκφυλιστικές ασθένειες και μικρόβια εμφανίζοντας συμπτώματα όπως κακή διάθεση, πονοκέφαλοι, αλλεργίες, γρίπη, φλεγμονές, ορμονικές διαταραχές, νευροψυχιατρικές διαταραχές κ.α.








 Βιβλιογραφία


1.    Hopkins E, Sharma S, Physiology, Acid base balance, StatPearls Publishing, 2018.
2.    Waugh A, Grant A, Anatomy and Physiology in Health and Illness, 10th edition, Philadelphia, USA, Churchill Livingstone Elsevier, 2007.
3.    Hodges R, Minich D, Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application, Journal of Nutrition and Metabolism, 2015.
4.    Whang S, Reverse Aging: Unlocking the effects of alkalinity on health and longevity, JSP Publishing, 1991.
5.    Lennarz W, Lane M, Gastrointestinal diegestion and absorption, Encyclopedia of Biological Chemistry, 2nd edition, Academic Press, 2013.
6.    Berend K, de Vries A, Gans R, Physiological approach to assessment of acid-base disturbances, The New England Journal of Medicine, 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου